De laastste schoolweek - Reisverslag uit Oaxaca, Mexico van Anne Cobben - WaarBenJij.nu De laastste schoolweek - Reisverslag uit Oaxaca, Mexico van Anne Cobben - WaarBenJij.nu

De laastste schoolweek

Blijf op de hoogte en volg Anne

30 November 2005 | Mexico, Oaxaca

Mijn laatste schoolweek is alweer aangebroken. Echt raar dat ik hier al vier weken ben. De tijd is echt voorbij gevlogen! Ik heb me nog geen moment verveeld of rot gevoeld!
Ik baalde ervan dat ik hier niet echt goed kon sporten, dus hebben we afgelopen week een paar keer een atletiekbaan opgezocht waar we lekker konden hardlopen (ja meiden van RKVVO: ik probeer mijn conditie op peil te houden). Morgen hebben we zelfs met een groep van school een voetbalwedstrijd georganiseerd!
Vorige week vrijdag hadden we salsa-les op school. Erg lachwekkend! We kregen les van een ontzettende (hoe kan het ook anders) homo. Gelukkig waren er ook genoeg jongens, dus konden we echt goed oefenen. Voor de jongens is het een stuk moeilijker want die moeten de meisjes leiden. Daar had ik wel een beetje moeite mee, dat ik moet doen wat hij wil. Maar als je iemand hebt die het heel goed kan, lijkt het alsof jij ook heel goed kan dansen, dat is echt gaaf!! Die avond hadden we feest op school. Iedereen moest zijn eigen drinken meenemen. Ik had gewoon wat corona´s meegenomen. Iemand anders had heel veel en hele goedkope mezcal mee genomen (leek wel zonnebloemolie) waar een hoop mensen ziek van waren geworden.
Omdat iedereen de volgende dag supergaar was, hadden we pas smiddags afgesproken om naar Monte Alban (= witte berg) te gaan. Dat was echt heel gaaf. Monte Alban was lang geleden een stad, gebouwd door de Zapotheken. Op een gegeven moment hebben zij de stad verlaten en werd deze alleen nog gebruikt als begraafplaats. Je vindt hier allerlei verschillende ruines van huizen, altaars, speelvelden en andere gebouwen.
Zondagochtend ben ik met Sanne en Jinke een stuk gaan wandelen in de bergen. Gelukkig was dat heel dichtbij want ik wilde de rest van de dag met mijn familie doorbrengen omdat dit het laatste weekend bij hun was. Toen ik rond 13.00u terug was, ben ik met mijn mexicaanse `moeder` naar een mis gegaan in de kerk (ja jullie horen het goed, ik ben op vakantie naar de kerk gegaan). Zij zit namelijk bij een groep oude vrouwtjes die actief zijn voor de kerk en vroeg of ik mee wilde. De mis zelf was (zoals ik al verwachtte) niet echt boeiend. Eigenlijk hetzelfde als in Nederland, alleen hier klappen ze als er gezongen is. Na de mis gingen alle vrouwen samen met de pastoor bij elkaar zitten om hun jaarlijkse feest te vieren. Hierbij hoort natuurlijk (zoals bij elk feest in Mexico) veel eten! Ieder had zelf iets gekookt of gebakken en we gingen dat met z´n allen opeten. In het begin keken ze wel een beetje raar naar mij, maar op een gegeven moment begonnen ze allemaal vragen te stellen en werd ik helemaal volgepropt met lekker eten. Ik vond het echt leuk dat ik zo geaccepteerd werd! Daarna hebben we thuis nog met de hele familie gegeten (ja nog meer) en natuurlijk ook gedronken.
Op de Zocalo staat nu al bijna een week lang een podium waarop elke avond voorstellingen gegeven worden. Ik ben er al een paar keer naar gaan kijken. Het zijn vooral volksdansen, heel leuk om te zien!
De afgelopen dagen heb ik met drie andere meiden drie weeshuizen bezocht. Dat was erg indrukwekkend! De eerste was een naschoolse opvang met kinderen waarvan de ouders geen geld hebben voor school. Door middel van sponsors, kunnen die kinderen toch studeren. Het was er heel schoon en er waren veel vrijwilligers. De tweede zag er een heel stuk minder mooi uit. Dat was een weeshuis voor 14 jongetjes van 7 tot 13 jaar oud. Ze hadden vrijwel niks om mee te spelen alleen een bal en een speelveldje. De kamers en gebouwen zagen er grauw en grijs uit en er waren geen vrijwilligers. Het derde weeshuis was heel groot (70 kinderen). Er waren kinderen van 9 maanden tot 20 jaar. Ook waren er kinderen met een handicap. Dit was erg triest om te zien omdat die (waarschijnlijk) door hun ouders in de steek gelaten zijn. Verder was er veel speelruimte en zag alles er redelijk schoon uit. Ik denk dat ik daar ga werken. Ze hebben de meeste hulp nodig van 8 tot 13 omdat smiddags bijna alle kinderen naar school gaan. Wij gaan dan meehelpen met huiswerk maken, spelletjes doen, opruimen en koken.
Maandagavond lag ik wakker in mijn bed omdat er een mug op mijn kamer zat. Toen ik hem zag in een hoekje, schoof ik mijn bed aan de kant en zag tot mijn grote schrik een mega grote kakkerlak!!! Ik was de mug meteen vergeten en heb er een half uur over gedaan om dat rotbeest te pakken te krijgen en uit het raam te gooien! De rest van de nacht heb ik niet meer goed geslapen...
Gisteren hebben we weer een leuke avond gehad in `La casa de mezcal`. We gaan nou iedere avond iets leuks doen met z`n allen omdat we vrijdag en zaterdag afscheid moeten nemen van elkaar. Sommigen zullen hier nog wel zijn als we terug komen, maar anderen reizen dit weekend ook verder. Dat is wel moeilijk, want we hebben echt een leuke vriendengroep hier! Maar ja dat hoort erbij als je allemaal je eigen plannen hebt!
Ik heb mijn kleren van de week nog naar de ´lavanderia´ gebracht om ze goed schoon te krijgen. Dat lukte niet echt met koud water. Morgen ga ik een kado kopen voor mijn gastgezin en vrijdag moet ik mijn grote rugzak alweer inpakken voor de reis naar Puerto Escondido.

• 01 December 2005 - 07:43

Ingrid:

Hey Anne!

Wat een avontuur met die mug en die kakkerlak.. haha

Nee leuk verhaal weer. Dat is alleen maar goed dat je de mensen gaat missen, weet je tenminste dat je het naar je zin hebt gehad.
    En eindelijk een foto van jou erbij. :-)
    Ik heb al een heel leuk kadootje voor onze renus, maar ga ik natuurlijk niet vertellen nu ;-).
    Het tweede deel van je reis zal wel ontzettend indrukwekkend worden met al die weeskinderen. Ik ben benieuwd wat je daar allemaal gaat meemaken.
    Hoe gaat het trouwens met mijn memorykaartje? Doet ie het?

Tot volgende week, ik ben de sherrif van Nottingham op z'n kop geven. :-)

X Ingrid

• 01 December 2005 - 09:37

Suus:

Hey Anne!
    Echt leuk joh..En de tijd vliegt hier gelukkig ook aardig..Das wel eng ja, die vieze beesten..daar heb je hier gelukkig niet zo'n last van..
    En als je thuis salsa gaat dansen moet jij dan maar gewoon de leiding nemen..we zijn hier toch wel geemancipeerd????
    Tot snel! Kusje van suus en van boy..

• 01 December 2005 - 10:28

Lianne:

hey anne,
    echt gaaf man die verhalen,echt interresant om te lezen.ja en de tijd vliegt echt voorbij.wel zielig hoor die weeskinderen.maar wel fijn dat je het zo goed nar je zin hebt.
    maak er nog een leuke tijd van en genit maar van het weer want hier is het verschrikkelijk!!
    x lian

• 01 December 2005 - 10:41

Nanouk:

HE anne!!!!
    alles goed met jou zo te zien!wat ben jij al bruin geworden zeg!Ben benieuwd hoe het jegaat bevallen in het weeshuis volgende week!!!veel plezier nog! xxx Nanouk

• 01 December 2005 - 11:08

Tonnie:

Anne de tijd vliegt je bent nu al vier weken weg.
    Ik hoop dat het goed gaat in het weeshuis. En dat je veel kunt betekenen voor die kinderen daar. Al is het dan maar tijdelijk. Niet te veel drinken daar ha ha. En als je terug bent moet je mij de salsa maar eens leren. GROETJES TONNIE

• 01 December 2005 - 14:12

Harm:

Hey Anne!

Leuk om je verhalen te lezen, gelukkig heb je het naar je zin! Geniet er nog van!

Groetjes Harm en Danique

• 01 December 2005 - 20:59

Nathalie:

Hey meisje!!

Gaat echt snel ja. Ben het ook met jullie ingrid eens vind het leuk om eens een foto van jou te zien. Nog heel veel plezier daar en we lezen het wel weer.

xje nathalie en dennis

• 02 December 2005 - 16:00

Dennis Geerden:

hoi anne ok mis je heel erg , maar daar in tegen ben ik wel weer een flexibele boozer. groetjes en nog veel plezierxxxxx

• 02 December 2005 - 19:56

Adrien:

Wat leuk salsa lessen!!! wil ik ook wel leren! Leuk om je foto's te zien en je verhaal te lezen. Ga die kinderen in het weeshuis maar lekker verwennen! Groetjes adrien